+386 40 661 155

naša vizija

Nedeljska zgodba norveške družine
»Družina nedeljsko jutro začne z zajtrkom. Kmalu je na poti v gozd. Termovke so napolnjene s čajem za odrasle in s kakavom za otroke. Družina obleče primerna oblačila in vzame opremo glede na temperaturo in vreme. Pripravili so si tudi nahrbtnike. V kratkem času in brez posebne razprave ali načrtovanja družina že hodi po gozdu. Srečujejo znance in se ustavijo za kratek klepet. Razgledajo se naokoli in se pogovarjajo o pojavih v naravi ter posebnosti čudovite pokrajine. Kmalu zavijejo s poti na čudovito jaso ob robu gozda. Sledi socialni vrhunec potovanja: sedejo, iz nahrbtnika vzamejo pijačo in hrano, morda zakurijo ogenj in se pogovarjajo o stvareh, ki so se zgodile, o prihodnjih načrtih in sanjah. Doživljajo trenutke tišine, poslušajo petje ptic ter čutijo mir v sebi. Potem se začne pot domov. Dobro jim dene priti domov, se oprhati, imeti skupno večerjo ter se smehljati. « (Dahle, 2003)


Vizija društva OB ROBU GOZDA je, da bi se vsaka družina ponovno naučila biti zunaj, v naravi, tako kot je to zapisal norveški učitelj friluftsliva.  Naša vizija je, da bi otrokom, prav tako pa tudi odraslim, čim bolj približali način preživljanja prostega časa v naravi. Opis opisuje navaden izlet z družino. Ja, res je preprosto. Pa še vedno znamo iti ven v naravo, kjer ni pomembno, kateri vrh bomo osvojili, kako hitri bomo ali postavili osebni rekord v dolžini kilometrov? Nič ni narobe, če prisluhnemo ptičjemu petju, se na poti ustavimo in pojemo kakšno robido, poiščemo primerno mesto in si privoščimo malico in čaj. Hkrati pa bi radi, da družinam narava ponovno postane njihov dom. Da greš v gozd, ne potrebuješ drage opreme, ni potrebno nobeno specialno znanje, telovadnica ali različna vadbišča ali veliko denarja. Narava je vrednota že sama po sebi. Radi bi prebudili pozabljene občutke, da je narava najboljše igrišče, kjer lahko pobegneš v domišljijo, krepiš samozaupanje, rešuješ nerešljive težave, je pustolovščina in prostor, kjer smo vsi doma.

 

V okviru gozdnih poletnih taborov in gozdnih varstev bi otroke radi pripravili za življenje tako, da bodo sami znali presoditi o nevarnosti in se jim izogniti. Naše programe vodijo pedagoški delavci z veliko izkušenj in znanj, prav tako pa delo poteka v manjših skupinah, zaradi česar je delo bolj kvalitetno ter funkcionalno. Naše delavnice so poučne, zabavne in ustvarjalne. Poskrbimo za nadstandardno število vaditeljev, kakovost bivanja ter uravnoteženost dnevnih obrokov. Želimo si zdrave, srečne, ustvarjalne in nasmejane gozdne otroke.